Curs en línia per a docents
Ensenyar i aprendre a llegir
Curs reconegut per la Generalitat de Catalunya
Benvinguts i benvingudes al curs “Ensenyar i aprendre a llegir”.
El curs “Ensenyar i aprendre a llegir” ofereix eines al personal docent per ajudar als nens en el procés d’aprenentatge de la
lectura, posem èmfasi en detectar i vèncer les seves dificultats.
Comptem amb professionals de gran especialització i reconeixement en la seva matèria.
Contingut: 9 blocs temàtics relacionats amb la lectura + activitat de tancament
Format: Vídeos formatius asíncrons + classes en línia d’aplicació i seguiment
Durada: 30 hores
Calendari: De l’03/10/22 fins al 31/12/22
Curs Finalitzat
Objectius del curs
Contingut
Bloc 1:
Deu coses que hem de dir quan parlem de llegir
- Punts clau en l´acte de llegir.
- L´ensenyament de la lectura i el seu procés.
- Què vol dir llegir bé.
- Solucions per quan costa llegir.
Formació amb Montserrat Garcia Ortiz. Llicenciada en psicologia per la Universitat de Barcelona.
Tutora de pràctiques de graus i postgraus de Psicologia i Pedagogia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Oberta de Catalunya.
Especialista en detecció i tractament de les dificultats de lectura.
Presidenta de l’Associació Avesedari per a l’estudi i el tractament de les dificultats d’aprenentatge.
Creadora del Mètode Glifing per a l’avaluació i el tractament de les dificultats de lectura i l’ensenyament i entrenament de la lectura en general.
Directora de Glifing, SL.
- Publicacions
Coautora del llibre “Glifing: Com detectar i vèncer les dificultats de lectura”. Editorial Horsori – Barcelona (2016).
Bloc 2:
L´art de persistir
- Funcionament del cervell davant els canvis.
- Persones resistents al canvi i persones persistents.
- Claus del comportament motivacional.
Formació amb David Bueno. Biòleg a la secció de genètica biomèdica, evolutiva i de desenvolupament de la Universitat de Barcelona. Dirigeix la Càtedra de Neuroeducación UB-EDU1ST a la mateixa institució.
Pots aprofundir en el currículum de David Bueno a l’apartat Dades d’interès d’aquesta mateixa pàgina.
- Dades d’interès
Càtedra de Neuroeducación – Chair of Neuroeducation:
https://www.ub.edu/catedres/en/cathedra-chairs/chair-neuroeducation-ub-edu1st
Biografia – Currículum:
https://www.ub.edu/neuroedu/david-bueno/
http://www.ub.edu/genetica/desenvolupament/bueno.htm
Docència i investigació:
https://webgrec.ub.edu/webpages/000011/cat/dbueno.ub.edu.html
Bloc 3:
Tècniques basades en solucions
- Pistes per optimitzar l’ entrevista amb els pares.
- Eines per crear metes motivadores.
- Eines per generar canvis ràpids.
Formació amb Mark Beyebach. Doctor en Psicologia i especialista en Psicologia Clínica. Està acreditat com a terapeuta, docent i supervisor a Teràpia Familiar. Ha estat director del Màster en Teràpia Familiar i Intervencions Sistèmiques de la Universitat Pontifícia de Salamanca i actualment imparteix classes a la Universitat Pública de Navarra. Mark ha realitzat més de 400 conferències i seminaris a Europa, Àsia, Llatinoamèrica i els Estats Units sobre la teràpia breu centrada en solucions. És autor de múltiples publicacions al camp de la psicologia familiar i segueix investigant entorn de l’ús del llenguatge i la comunicació en diferents contextos.
- Dades d’interès
Teràpia sistèmica breu centrada en solucions: http://aetsb.org/
- Publicacions
– Beyebach M. y Rodríguez-Arias Palomo J.L. (comps.) (1989). Terapia Familiar. Lecturas I, Salamanca: Kadmos.
– Navarro Góngora J. y Beyebach M. (1995). Avances en Terapia Familiar Sistémica. Barcelona: Paidós.
– Beyebach, M. (2006) 24 ideas para una psicoterapia breve. Barcelona: Herder.
– Beyebach, M. y Herrero de Vega, M. (2010). 200 tareas en terapia breve individual, familiar y de parejas. Barcelona: Herder.
– Selekman, M. y Beyebach, M. (2013). Changing self-destructive habits. Pathways to solutions with couples and families. New York: Routledge.
– Beyebach, M. y Herrero de Vega, M. (2013). Cómo criar hijos tiranos. Un manual de anti-ayuda para padres de niños y adolescentes. Barcelona: Herder.
– Herrero de Vega, M. y Beyebach, M. (2018). Intervención Escolar Centrada en Soluciones: conversaciones para el cambio en la escuela. Barcelona: Herder.
Bloc 4:
Pràctiques basades en l'evidència
- Models d´ensenyament basats en l´evidència de la investigació.
- Cervell lingüístic i cervell lector: pedagogia per a tothom.
- Mètodes explícits i mètodes globals: avantatges i diferències.
Formació amb Florencia Salvarezza. Llicenciada en Lingüística per la Universitat de Buenos Aires. És professora de Psicologia Evolutiva; Psicologia Educacional i Alfabetització i Trastorns Lectors a la Universitat Favaloro. Professora d’aprenentatge i desenvolupament i alfabetització de la carrera de formació docent de la Universitat de Buenos Aires.
Ha estat becària Fullbright, del CONICET, de la Universitat d’Anvers i de la International Pragmatics Association. Així com visiting scientist al MIT, amb Noam Chomsky com a mentor, i va treballar al Veterans Administration Medical Center de Boston amb Harold Goodglass.
Ha estat coordinadora de l’Àrea de Llenguatge i Comunicació Infantil de FLENI, directora de l’Àrea de Llenguatge d’INECO i directora del Departament Infanto-juvenil a la mateixa institució.
El 2016 va dirigir l’Observatori de neurociències i educació del Ministeri d’Educació i Esports de la Nació Argentina i la Fundació INECO. Actualment dirigeix l’Institut de Neurociències i Educació, INE, de la Fundació INECO.
Actualment, és part de l’equip d’Intel·lèxia, Aprendo Leyendo, i membre de l’Haskins Global Literacy Hub, així com consultora per al BID i l’OEI en temes d’alfabetització.
- Dades d’interès:
Linkedin: linkedin.com/in/florencia-salvarezza-7560abb
Twitter: florsalvarezza
Bloc 5:
Lectura i escriptura processos inseparables?
- Ensenyament de lectura i escriptura de forma conjunta.
- Components involucrats en l´escriptura.
- Particularitats de les diferents etapes del procés.
Formació amb Laura García. Professora titular a la càtedra “Adquisició de la lectura i escriptura” a la Universitat Nacional San Isidro (UNSI) del cicle d’actualització de la Llicenciatura de psicopedagogia.
Membre de grup LEAN, un equip interdisciplinari de Professores i investigadores d’Universitat Nacional de Sant Martí i CONICET, dedicades a la investigació educativa i a la pràctica a escoles, centres assistencials i nens amb dificultats d’aprenentatge.
Actualment forma part de l’equip pedagògic de Glifing, col·laborant en el desenvolupament dels continguts.
Llicenciada i professora en psicopedagogia (UCA). Magister en Neuropsicologia i Educació (UNIR-Espanya). Realitza tasques d’assistència de nens amb trastorns d’aprenentatge a l’àmbit privat, des d’una perspectiva clínica amb orientació neurocognitiva. Acompanya des de l’equip d’orientació a institucions educatives intervenint des de la prevenció i la detecció de nens amb dificultats d’aprenentatge.
Bloc 6:
Construir l´autoestima en nens amb dificultats d'aprenentatge
- Impacte de les DEA en la construcció de l’autoestima i les seves conseqüències emocionals.
- L´ansietat davant un possible fracàs. Factors protectors versus factors de risc.
- Dispositius de suport i didàctiques adequades per millorar el rendiment acadèmic.
Formació amb Liliana Fonseca. Llicenciada en Psicopedagogia (USAL), magíster en Psicologia Cognitiva i Aprenentatge (UAM i FLACSO), doctora del programa en Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Madrid. Professora titular a la carrera de Psicopedagogia de la UNSAM, així com en cursos de postgrau i mestratges.
Coautora del Test i Programa de Comprensió Lectora LEE i LEE Comprensivament i del Test de Denominació Ràpida TDX. Coordinadora de grups de recerca sobre lectura, escriptura, comprensió lectora, memòria de treball i ràpida denominació.
Ha assessorat el Congrés de la Nació en la promulgació de la Llei de Dificultats Específiques de l’Aprenentatge. Coautora del curs virtual “Eines per a l’Educació Inclusiva. Dislèxia: des de l’aula al món del treball”, (www.dislexiacampus.com.ar), afavorit pel Ministeri d’Educació.
- Dades d’interès:
lfonseca@unsam.edu.ar
lilianaefonseca@gmail.com
- Webs:
www.leetestdelecturayescritura.com
www.aprendizajeyfamilia.com
- Publicacions
– Pujals M y Fonseca, L. (2020). Executive function evaluation in children with learning disabilities through a tabet assessment battery. Journal of Applied Cognitive Neuroscience. Vol 1, N 1 75-85 Colombia https://revistascientificas.cuc.edu.co/JACN/article/view/3343/3146Fonseca L, Corrado I.; Pujals, M.; Migliardo G.; Mendivelzúa A.; Sánchez M.; Lagomarsino, I.; Lasala E.; García Blanco L.; Alegre M. y Simián M. (2019) TDR Test de Denominación Rápida. Autores de Argentina. Buenos Aires. ISBN 978-987-761-756-6
– Fonseca L.; Corrado I., Lasala, E.; Gracía Blanco L.; y Simian, M. (2019). Valor predictor y discriminante de la velocidad de nombrado en español: experiencia con niños argentinos. Ocnos. https://revista.uclm.es/index.php/ocnos/article/view/ocnos_2019.18.2.1812
– Fonseca, L., Migliardo, G., Simian, M., Olmos, R. y León, J. A. (2019). Estrategias para mejorar la comprensión lectora: impacto de un programa de intervención en español. Psicología Educativa. https://doi.org/10.5093/psed2019a1
– McCarthy K.S., Soto C., Malbrán C., Fonseca L., Simian M., McNamara D.S. (2018) iSTART-E: Reading Comprehension Strategy Training for Spanish Speakers. In: Penstein Rosé C. et al. (eds) Artificial Intelligence in Education. AIED 2018. Lecture Notes in Computer Science, vol 10948. Springer, Cham. Link Springer.
Bloc 7:
El somni d'Agatha Christie, tecnologies per l'aprenentatge
- Noves tecnologies adequades a facilitar la lectura i l’expressió escrita.
- Propòsit i potencialitat de l’ús de tecnologies.
- Com promoure el desenvolupament de les habilitats i fortaleses de les persones amb dislèxia.
Formació amb Ruth Rozensztejn. Llicenciada en Psicologia i psicoterapeuta amb formació a Argentina i el Regne Unit, amb especialització en Neuropsicologia Clínica.
És directora d’Accessibility Campus i de Dislèxia & Dispraxia Argentina i docent en Capacitació en Dificultats Específiques de l’Aprenentatge – dislèxia, accessibilitat i tecnologies aplicades a la lectura i l’escriptura.
Coautora amb Liliana Fonseca del curs virtual “Eines per a l’Educació Inclusiva. Dislèxia: des de l’aula al món del treball”, i autora del curs virtual “Accessibilitat i Tecnologies Inclusives” per a la plataforma Microsoft Education Community. És membre de l’Equip d’Experts d’Understood (National Center for Learning Disabilities – NCLD, EUA).
Ha brindat capacitació presencial a més de 5.000 persones a Argentina, Puerto Rico, Espanya i el Regne Unit. Assessora empreses en temes de diversitat i inclusió laboral.
- Dades d’interès:
Plataforma Dislexia Campus: http://www.dislexiacampus.com.ar/
Web de Accessibility Campus: https://dislexiaydispraxia.wixsite.com/accessibility-campus
Dirección electronica: dislexiaydispraxia@gmail.com
FB: Dislexia & Dispraxia Argentina
Twitter: @psiruth / @DislexiaDispra1
Instagram: @lic_ruth_rozensztejn / dislexia_dispraxia
Bloc 8:
Un cervell sense frens
- El trastorn per dèficit d’atenció/hiperactivitat.
- El seu diagnòstic.
- Trastorns associats.
Formació amb Manuel Rodríguez Becerra. Psicòleg general sanitari, doctor en Psicologia i especialista en Psicologia del Llenguatge, i exerceix com a professor adjunt a la Facultat d’Educació de la Universitat Pontifícia de Salamanca impartint diferents assignatures a l’àmbit d’Educació Especial i Audició i Llenguatge.
Realitza serveis de teràpia de llenguatge en un centre educatiu inclusiu a la ciutat de Salamanca, i participa en un grup de recerca sobre temes relacionats amb el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, estrès parental, comunicació eficaç. Actualment, elabora una guia pràctica breu
sobre els principals trastorns del neurodesenvolupament infanto-juvenils.
És assessor en diferents associacions de TDAH a la Comunitat de Castella i Lleó i vicepresident de la Fundació per a l’Ajuda a la Infància i Adolescència a les Necessitats Especials del Desenvolupament, FUNDANEED, i patró d’aquesta.
- Dades d’interès:
FUNDANEED: https://www.fundaneed.es/
Escala de cribado para el TDAH
- Publicacions
– Becerra, M. R. (2016). Elaboración de un protocolo de screening sobre el TDAH en los primeros años de vida (Doctoral dissertation, Universidad Pontificia de Salamanca).
– Elaboración de un protocolo de screening sobre el TDAH (Trastorno por Déficit de Atención), 2015.
– TDAH-3P. Screening de detección precoz en los primeros años de vida. (2020) en prensa.
Bloc 9:
Neurociència de la lectura
“Neurociència de la lectura” amb Montserrat Garcia Ortiz. Psicòloga, creadora del mètode Glifing.
- Com adobar la terra perquè la llavor de la lectura creixi en el cervell pre lector.
- Com reconèixer les possibles dificultats en l’aprenentatge de la lectura i com prevenir-les.
- Presentació d’activitats dissenyades amb el que sabem del funcionament del cervell.
Formació amb Montserrat Garcia Ortiz. Llicenciada en psicologia per la Universitat de Barcelona.
Tutora de pràctiques de graus i postgraus de Psicologia i Pedagogia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Oberta de Catalunya.
Especialista en detecció i tractament de les dificultats de lectura.
Presidenta de l’Associació Avesedari per a l’estudi i el tractament de les dificultats d’aprenentatge.
Creadora del Mètode Glifing per a l’avaluació i el tractament de les dificultats de lectura i l’ensenyament i entrenament de la lectura en general.
Directora de Glifing, SL.
- Publicacions
Coautora del llibre “Glifing: Com detectar i vèncer les dificultats de lectura”. Editorial Horsori – Barcelona (2016).
Tancament del curs
Lliurament d’un pla d’acció resum de les activitats a desenvolupar un cop acabat el curs.
Metodologia de treball
La metodologia és molt pràctica. Oferim uns continguts inicials en forma de vídeos i després ens dediquem a aplicar els continguts apresos.
Interacció amb la formadora:
Avaluació
1. L’avaluació de l´alumne i de continguts es farà de la següent forma:
Durant les 9 setmanes primeres la pràctica consistirà en l’entrega del disseny d’una sessió en que
s’adapten els continguts de la mateixa a l’activitat concreta del docent.
Nosaltres lliurarem una pauta que hauran de complimentar segons els continguts exposats i
l´hauran d’ adaptar a un cas pràctic real per ells. Aquesta pràctica es lliurarà durant la setmana.
S’hauran doncs d’entregar els 9 treballs corresponents a cadascuna de les sessions.
Per últim la setmana 10 dedicarem una sessió a entregar un Pla d’acció resum de les activitats a
desenvolupar un cop acabat el curs.
2. L’avaluació del curs per part de l´alumne serà a través d’un qüestionari de satisfacció que es
lliurarà un cop finalitzat el curs.
Requisits de certificació
Cost de la matrícula
El cost serà de 45€ pel programa sencer de 30h si t’inscrius abans del 15/09/2022 i de 60€ a partir de 16/09/2022.
Tens preguntes o dubtes?
Escriu a: support@glifing.com
Avesedari Associació estudia, avalua i atén les dificultats d’aprenentatge de la lectura. Va néixer l’any 2009 com a iniciativa d’un grup de professionals que volem aportar solucions innovadores per a l’aprenentatge de la lectura.
Es va iniciar amb un treball de recerca sobre les dificultats d’aprenentatge, en col·laboració́ amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
A partir d’aleshores, les formacions que imparteix s’ofereixen a través de l’Acadèmia Cor Lector i Glifing.
Ⓒ Copyright - Glifing 2022